Autor Subiect: Pocainta  (Citit de 2133 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
  • Mesaje postate: 384
Pocainta
« : Iulie 22, 2005, 02:07:39 pm »
Pocainta - inseamna recunoasterea pacatului, parere de rau pentru el, parasirea lui si marturisirea lui in fata Domnului, adica intoarcerea la Dumnezeu.

El a mai zis: ,,Un om avea doi fii. Cel mai tinar din ei a zis tatalui sau: ,Tata, da-mi partea de avere, ce mi se cuvine.` Si tatal le-a impartit averea. Nu dupa multe zile, fiul cel mai tinar a strins totul, si a plecat intr'o tara departata, unde si-a risipit averea, ducind o viata destrabalata. Dupa ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare in tara aceea, si el a inceput sa duca lipsa. Atunci s'a dus si s'a lipit de unul din locuitorii tarii aceleia, care l-a trimes pe ogoarele lui sa-i pazeasca porcii. Mult ar fi dorit el sa se sature cu roscovele, pe cari le mincau porcii, dar nu i le da nimeni. Si-a venit in fire, si a zis: ,Citi argati ai tatalui meu au belsug de pine, iar eu mor de foame aici! Ma voi scula, ma voi duce la tatal meu, si-i voi zice: Tata, am pacatuit impotriva cerului si impotriva ta, si nu mai sint vrednic sa ma chem fiul tau; fa-ma ca pe unul din argatii tai.` Si s'a sculat, si a plecat la tatal sau. Cind era inca departe, tatal sau l-a vazut, si i s'a facut mila de el, a alergat de a cazut pe grumazul lui, si l-a sarutat mult. Fiul i-a zis: ,Tata, am pacatuit impotriva cerului si impotriva ta, nu mai sint vrednic sa ma chem fiul tau.` Dar tatal a zis robilor sai: ,Aduceti repede haina cea mai buna, si imbracati-l cu ea; puneti-i un inel in deget, si incaltaminte in picioare. Aduceti vitelul cel ingrasat, si taiati-l. Sa mincam si sa ne veselim; caci acest fiu al meu era mort, si a inviat; era pierdut, si a fost gasit.` Si au inceput sa se veseleasca. (Luca 15:11-24)
Nu te teme, crede numai!

Offline Altior

• Senior
  • Mesaje postate: 209
    • www.regnabit.ro
    • Adresa de email
Răspuns: Pocainta
« Răspuns #1 : Septembrie 01, 2007, 09:56:25 am »
Personajul principal din aceasta parabolă nu este fiul risipitor, deşi parabola este cunoscută ca "parabola fiului risipitor". în realitate, este vorba despre fratele fiului risipitor. Acesta seamănă oarecum cu tânărul cel bogat: a îndeplinit Legea, dar legea cea veche. Nu a îndeplinit Legea cea Nouă a iubirii. Sufletul său nu pare transfigurat spre Dumnezeu. Asta trebuie înţeles şi din parabola orelor, cea cu lucrătorii care sosesc la diferite ceasuri, aici se ascunde marea noutate a creştinismului. Cei sosiţi printre primii, ca şi fratele fiului risipitor, comit aceeaşi eroare: ei se simt superiori celor veniţi mai târziu, au sentimentul că li se cuvine, NU ÎI IUBESC pe ceilalţi, iar faptul că Isus insistă ca să exprime în diferite chipuri aceeaşi idee arată exact importanţa ideii.
Christus Rex Perpetuus

www.catehism.ro

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #2 : Septembrie 01, 2007, 02:55:34 pm »
Eu cred ca aceasta pilda vrea sa ne expuna ambele personaje si situatii....si azi sunt tineri care iau decizii gresite care mai apoi le ruineaza viata... si azi sunt persoane care toata viata au trait in biserica dar care nu au dragoste fata de fratele s-au sora lor... avem de meditat, avem de invatat, Domnul sa ne ajute pe fiecare sa si traim dupa voia Lui.
Nu te teme, crede numai!

Offline orinoco

• Senior
  • Mesaje postate: 66
« Răspuns #3 : Septembrie 09, 2007, 12:41:39 pm »
Eu cred că prin pilda fiului risipitor se încearcă o descriere a dragostei tatălui pentru fiii lui. Trebuie să recunosc că tatăl prezentat în această pildă reprezintă un ideal. Este idealul pe care orice om ar trebui să-l caute.

Offline rcc

• Senior
  • Mesaje postate: 81
    • Adresa de email
« Răspuns #4 : Septembrie 09, 2007, 04:37:14 pm »
de ce mai pacatuim daca ne-am pocait(urmand pasii dati de tine "recunoasterea pacatului, parere de rau pentru el, parasirea lui si marturisirea lui in fata Domnului")???Sau nu ne-am pocait cu adevarat cum sustin unii, adica nu am indeplinit un anume pas important din cei 4, si anume "parasirea lui"?Dar intrebarea o pun direct celui care sustine aceasta teorie: TU TE-AI POCAIT DE PACATUL SAU PACATELE TALE?...si atunci de ce mai continui sa cazi in pacatul de care te-ai pocait???
sa auzim numa' de bine...

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #5 : Septembrie 09, 2007, 04:58:35 pm »
de ce mai pacatuim daca ne-am pocait(urmand pasii dati de tine "recunoasterea pacatului, parere de rau pentru el, parasirea lui si marturisirea lui in fata Domnului")???Sau nu ne-am pocait cu adevarat cum sustin unii, adica nu am indeplinit un anume pas important din cei 4, si anume "parasirea lui"?Dar intrebarea o pun direct celui care sustine aceasta teorie: TU TE-AI POCAIT DE PACATUL SAU PACATELE TALE?...

Păcatele sunt de 2 feluri: cu voia ta sau fără voia ta.

Dacă faci păcate cu voia ta atunci înseamnă că nu te-ai pocăit de ele.

Dacă faci păcate fără voia ta atunci problema e un pic mai complicată şi trebuie căutată în altă parte.

Simplu. Nu?

PS.
Citat din: rcc
si atunci de ce mai continui sa cazi in pacatul de care te-ai pocait???

Despre cine vorbeşti?

Offline rcc

• Senior
    • Adresa de email
« Răspuns #6 : Septembrie 09, 2007, 08:51:49 pm »
tu pacatuiesti cu voia??? daca DA. intrebarea urmatoare e DE CE?, nu te-ai pocait de pacatul respectiv...sau sa te intreb altfel AI FACUT DE 2 ORI ACELASI PACAT?daca da, de ce, care iti este explicatia?

Offline rcc

• Senior
    • Adresa de email
« Răspuns #7 : Septembrie 09, 2007, 09:00:34 pm »
sa nu cumva sa imi spui ca tu nu faci pacate cu voia pt ca nu te cred...si daca tot faci poate imi explici si de ce faci(ar fi trebuit sa si parasesti pacatul nu numai sa il marturisesti...)sau mai rau,sa nu imi spui ca nu pacatuiesti deloc, pt ca atunci ai o problema mare...sunt prea multe versete in Biblie in care se specifica clar ca omul nu poate sa nu pacatuiasca...cum e pana la urma?

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #8 : Septembrie 10, 2007, 07:45:46 pm »
tu pacatuiesti cu voia??? daca DA. intrebarea urmatoare e DE CE?, nu te-ai pocait de pacatul respectiv...sau sa te intreb altfel AI FACUT DE 2 ORI ACELASI PACAT?daca da, de ce, care iti este explicatia?

Ce este păcatul?

Offline rcc

• Senior
    • Adresa de email
« Răspuns #9 : Septembrie 10, 2007, 07:50:32 pm »
ti-e mai usaor sa raspunzi la o intrebare cu alta intrebare, a?...siretlic expirat, incearca sa raspunzi la ce te-am intrebat eu mai intai...ms

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #10 : Septembrie 10, 2007, 07:56:07 pm »
ti-e mai usaor sa raspunzi la o intrebare cu alta intrebare, a?...siretlic expirat, incearca sa raspunzi la ce te-am intrebat eu mai intai...ms

Ca să pot să-ţi răspund trebuie să aducem discuţia la un numitor comun. Altfel, dacă avem puncte de referinţă diferite, nu putem comunica.

Deci ca să-ţi pot spune ce cred despre păcat şi pocăinţă, tu trebuie să-mi spui ce este păcatul.

Offline Altior

• Senior
  • Mesaje postate: 209
    • www.regnabit.ro
    • Adresa de email
« Răspuns #11 : Septembrie 10, 2007, 08:42:26 pm »
Termenul de "păcat" proviine dintr-un cuvânt grecesc care însemna "a rata ţinta" (la tir cu arcul sau la vânătoare). Ţinta omului nu poate fi alta decât comuniunea cu Creatorul său, îndumnezeirea lui. Deci, păcatul este ceea ce îl împiedică pe om de a-şi atinge ţinta; păcatul înseamnă ratarea îndumnezeirii.
Christus Rex Perpetuus

www.catehism.ro

Offline rcc

• Senior
    • Adresa de email
« Răspuns #12 : Septembrie 10, 2007, 09:43:59 pm »
dragule, ma uitam in spate...eu nu iti puneam tie intrebarile de la inceput, tu ai intrat apoi pe fir, intrebarea mea din primul comentariu nu ti se adresa tie ci ucenicului.... sai au de a face cu teoria aia de mult auzita a ceea ce inseaman pocainta...sa nu deschidem 100 de subiecte ca ne pierdem

Offline rcc

• Senior
    • Adresa de email
« Răspuns #13 : Septembrie 10, 2007, 09:46:16 pm »
asa dar, astept raspunsul ucenicului la primul comentariu pe care l-am facut...

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #14 : Octombrie 01, 2007, 03:35:11 pm »
rcc, gandirea ta e prea complicata si greu de inteles pt multi dintre noi. Am urmarit mereu mesajele tale.. daca te crezi asa mare teolog trebuie sa cauti sa vorbesti cu oameni de nivelul tau. Eu sunt un om simplu, nu am studii inalte, deci gandesc mai simplu. Mesajele pe care le scriu sunt din experienta mea de viata si le expun ca atare. Normal ca m-am pocait de pacatele mele si ma pocaiesc in fiecare zi pentru ca asa simt ca este bine. Vreau sfintire zilnica dar sunt carne si gresesc mereu.. poate cu gandul, poate scap o vorba nelalocul ei.. poate gresesc in altfel.. Ma intrebi: De ce...? As vrea sa-ti pot raspunde, as vrea sa ne raspunda cineva clar la intrebarea asta.. Eu cred ca trebuie sa traim in prezent, sa incepem ziua cu Domnul si sa o incheiem la fel, sa se straduim sa urmam zilnic invatatura Lui si sa facem ce este bine. El este intelegator, stie ce putem si cu ce ne confruntam, stie cu nu suntem perfecti, stie de falimentele din viata noastra... dar, in primul rand, eu cred ca se uita la dorinta noastra de a face ce este bine, asteapta sa vorbim in fiecare zi cu el si sa-i marturisim victoriile dar si infrangerile..
Nu te teme, crede numai!