Autor Subiect: Cain  (Citit de 1371 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline orinoco

• Senior
  • Mesaje postate: 66
Cain
« : August 28, 2007, 09:18:10 pm »
Citat
3  După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare din roadele pământului.

4  Abel a adus şi el o jertfă de mâncare din oile întâi-născute ale turmei lui şi din grăsimea lor. Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui;

5  dar spre Cain şi spre jertfa lui, n-a privit cu plăcere. Cain s-a mâniat foarte tare şi i s-a posomorât faţa.

6  Şi Domnul i-a zis lui Cain: „Pentru ce te-ai mâniat şi pentru ce ţi s-a posomorât faţa?

7  Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.”

Geneza 4

Cain era fratele lui Abel. Fiul lui Adam şi Eva.
De ce nu a privit Dumnezeu cu plăcere spre jertfa lui Cain?

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
  • Mesaje postate: 384
Răspuns: Cain
« Răspuns #1 : August 29, 2007, 11:52:00 am »
De ce jertfa lui Cain n-a fost primită

În familia lui Adam şi Eva se nasc copii. Primul a fost Cain, apoi Abel. Aceşti copii mereu întrebau pe părinţii lor despre istoria familiei lor. Desigur că Adam şi Eva le povestea despre cum au fost ei creaţi de Dumnezeu, că ei nu au mamă, nu au fraţi, nu au surori, nu au spiţă de neam, dar au început al zilelor şi sfârşit al vieţii. De la părinţi copiii au aflat despre tot ce s-a întâmplat cu familia lor. Copiii aveau frică de animale. S-au împrietenit însă cu cele blânde; unul din ei devine păstor, altul devine agricultor, împreună cu ei lucrau şi părinţii lor. Adam, Eva şi copiii aduc jertfe lui Dumnezeu. Copiii au aflat de la părinţi despre jertfele plăcute lui Dumnezeu.

Abel era un băiat liniştit, calm supus şi ascultător de Dumnezeu şi de părinţi. Vedem că Dumnezeu nu pierde legătura cu omul creat de El, ţine toate lucrurile sub control. Abel având frică de Dumnezeu aducea jertfe din mieii nou născuţi, miei fără cusur, care Îl reprezenta pe Mielul lui Dumnezeu. Lui Dumnezeu îi plăcea aceste jertfe şi ele erau primite. Cain era un copil cu un caracter mai repezit, nu era ca Abel. Fiind agricultor a hotărât să aducă jertfe lui Dumnezeu din ceea ce creştea el ca agricultor. Desigur că lui Dumnezeu nu I-a plăcut asemenea jertfe. Jertfele lui Cain erau din culturile crescute pe pământul blestemat, unde creşteau şi spini şi pălămidă. Este clar că jertfa lui Cain nu a fost plăcută lui Dumnezeu. Cain a văzut că Dumnezeu primeşte numai jertfele lui Abel şi ale lui nu. Cain fiind instruit de Satana ia o hotărâre în inima sa ca să-l omoare pe Abel şi atunci Dumnezeu va primi jertfa lui, că nu va avea cine aduce altă jertfă. Ce planuri josnice face Satana prin Cain. Cain se putea opune Satanei. "Păcatul pândeşte la uşă, dar tu POŢI să-l stăpâneşti", dar n-a făcut-o. Robul ascultă de stăpân, dar de data aceasta stăpânul este Satana.

Poti citi tot materialu la adresa http://www.crestinul.ro/cainsiabel.htm
Nu te teme, crede numai!

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #2 : August 29, 2007, 01:01:43 pm »
Nu ştiu cum era Abel. Dar pot să arunc o privire spre sufletul lui Cain:

Citat
7  Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.”

Gen. 4

Versetul de mai sus reprezintă explicaţia gestului de respingere a jertfei lui Cain. Dumnezeu priveşte în sufletul omului. El nu judecă omul după aparenţe.

Gestul exagerat de violent a lui Cain, venit în urma respingerii jerfei lui de către Dumnezeu, trădează o ură care ardea mocnit de mult timp în sufletul lui Cain. Ura era îndreptată spre fratele său Abel şi spre Dumnezeu.

Respingerea jerfei lui de către Dumnezeu a fost "picătura care a umplut paharul". Atunci Cain a cedat.
Dumnezeu a încercat să-i deschidă ochii lui Cain (Gen 4. 6-7), dar ura lui îi sudase ochii şi îi înfundase urechile. A ales să se răzbune pe Abel şi pe Dumnezeu.

Nu am nici un motiv să cred că în jertfa lui Cain era ceva necurat, că era mai prejos decât jertfa lui Abel, dar am motive să cred că necurăţia era chiar în sufletul lui Cain: Cain nu îl iubea pe Dumnezeu.

Cain a venit înaintea Domnului cu sufletul plin de ură faţă de fratele său Abel. Dumnezeu nu l-a primit. Dumnezeu îl iubea şi pe Cain, dar el nu a înţeles acest lucru.

Offline rcc

• Senior
  • Mesaje postate: 81
    • Adresa de email
« Răspuns #3 : Septembrie 13, 2007, 04:45:52 pm »

Cred ca Dumnezeu s-a maniat pe Cain exact pentru ca jertfa lui era in neregula. De ce era in neregula si a lui Abel era in regula? Pentu ca Abel a sacrificat animale si prin sacrificare a curs sange(sangele inseamna ceva, ce trebuia sa se intample in Legea lui Moise si apoi la cruce). Cain stia cum trebuia adusa o  jertfa ca sa fie primita-prin varsare de sange-dar nu a facut-o("Nui asa? Daca faci bine, vei fi bine primit..."-Geneza 4:7) Abel stia ca doar cu sange si prin credinta se poate apropia de Dumnezeu("Prin credinta a adus Abel lui Dumnezeu i jertfa mai buna-aici se vede ca jertfa luii Cain era mai proasta-decat Cain"-Evrei 11:4). Uitati-va ce a adus Abel ca jertfa"intaiul nascut din turmele lui"exact o reeditare a ceea ce urma sa fie in Legea lui Moise cu privire la jertfe si mai mult cum urma sa fie jertfit pe cruce mai tarziu: Cel INTAI NASCUTcum zice Biblia. DECI PROBLEMA ERA LA MODUL IN CARE CAIN A ADUS JERTA(fara varsare de sange).

"Daca faci bine-...in Septuaginta(traducerea in limba greaca a V.T.) este tradus(Daca jertfesti corect), -bine vei fi primit"(Geneza 4:7), astfel facerea binelui see refera la jertfa, CONTEXTUAL VORBIND.
sa auzim numa' de bine...

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #4 : Septembrie 13, 2007, 08:08:24 pm »
    "Daca faci bine-...in Septuaginta(traducerea in limba greaca a V.T.) este tradus(Daca jertfesti corect), -bine vei fi primit"(Geneza 4:7), astfel facerea binelui see refera la jertfa, CONTEXTUAL VORBIND.

Interesant ar fi punctul tău de vedere asupra acestui verset:
Citat din:  Matei 9. 13
Dar mergând, învăţaţi ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă.

Contextual vorbind, pe Dumnezeu îl scârbesc jertfele:
Citat din: Isaia 1
10.      Ascultaţi cuvântul Domnului, voi conducători ai Sodomei, luaţi aminte la învăţătura Domnului, voi popor al Gomorei!
11.    Ce-mi foloseşte mulţimea jertfelor voastre?, zice Domnul. M-am săturat de arderile de tot cu berbeci şi de grăsimea viţeilor graşi şi nu mai vreau sânge de tauri, de miei şi de ţapi!
12.    Când veneaţi să le aduceţi, cine vi le ceruse? Nu mai călcaţi în curtea templului Meu!
13.    Nu mai aduceţi daruri zadarnice! Tămâierile Îmi sunt dezgustătoare; lunile noi, zilele de odihnă şi adunările de la sărbători nu le mai pot suferi. Însăşi prăznuirea voastră e nelegiuire!
14.    Urăsc lunile noi şi sărbătorile voastre sunt pentru Mine o povară. Ajunge!
15.    Când ridicaţi mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, şi când înmulţiţi rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge; spălaţi-vă, curăţiţi-vă!
16.    Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată!
17.    Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!

Offline rcc

• Senior
  • Mesaje postate: 81
    • Adresa de email
« Răspuns #5 : Septembrie 13, 2007, 09:39:35 pm »
Domnule dumneata poti face diferenta intre timpul cand ne descrie Geneza problema lui Cain cu jertfa in neregula si timpul in care Isaia ne descrie ura lui Dumnezeu fata de jertfe??? NU CRED CA PUTETI...de aia va mai sfatuiesc o data: LASATI SA SCRIE TEOLOGIE CEI CARE SE PRICEP LA ASTA.
sa auzim numa' de bine...

Offline pacs

• Nou pe forum
  • *
  • Mesaje postate: 4
« Răspuns #6 : Martie 15, 2009, 09:23:16 pm »
1 Ioan 3;12 " Nu cum a fost Cain, care era de la cel rau si a ucis pe fratele sau. Si pentru ce l-a ucis ? Pentru ca faptele lui erau rele , iar ale fratelui sau erau drepte"