1. "Mai întâi, trebuie spus că ironiile de doi bani şi vorbitul la per tu ca şi când am fi păscut împreună în Gadara...".
-scuzati-ma daca ironiile mele sunt fara valoare(de 2 bani), dar daca eu sunt ironic...cuvintele dumneavoastra ce sunt?
2. "pentru ştiinţa dumitale, află că am citit nu numai Biblia, ci şi Coranul"
-ce sa inteleg din exprimarea dumneavoastra, ca ati citit o singura data Biblia?...daca e asa, nu ar trebui sa va dati cu parerea despre ce crie in Biblie...
3. "repet ceea ce am spus numai câteva postări mai sus: putem găsi temei biblic atât pentru teoria predestinării, cât şi pentru teoria liberului arbitru"
-GRESIT, Biblia nu vb despre liberul arbitru. Liberul arbitru, daca vreti dumneavoastra-vorba unui profesor de soteriologie-este o constipatie teologica.
4. "cei luminaţi de Spiritul Sfânt nu ne-au lăsat un manual de religie."
-luminati???, vreti sa spuneti INSPIRATI, nu? Luminat de Spiritul Sfant(sau Duhul Sfant) pot fi si eu acum, mai greu inspirat.
5. "În Efeseni 1:4, apostolul neamurilor vorbeşte despre un plan al lui Dumnezeu existent din preeternitate, plan după care apostolii au fost aleşi."
-ca sa inteleg bine, alegerea din Efeseni 1 are de-a face cu alegerea apostolilor?Nu a credinciosilor in general?DUPA CARE EXEGEZA ati ajuns la aceasta idee? Uitati-va mai bine la contex(v1), poate va schimbati ideea(asta daca nu am inteles eu gresit ceea ce ati vrut sa ziceti).
6. "Desigur că aşa a fost, doar nu putem crede că Isus se plimba pe malul apelor şi dintr-o dată s-a gândit: "ia uite-i pe fii lui Zevedeu, am o idee: ia să-i convertesc eu cu de-a sila !". Sf. Paul, mai mult ca oricare din ceilalţi 12 poate spune că a fost ales. El este vasul cel rău pe care Cristos a găsit de cuviinţă să-l facă vas ales. Nu este nici o predestinare aici, fiecare dintre noi avem opţiunea de a rămâne orbi sau de a-L urma pe cel care ne cheamă."
-Cand vorbiti despre alegerea Sf. Paul(sau Pavel) aveti grija ce faceti confuzie intre alegerea cu privire la lucrare si alegerea cu privire la mantuire...sa nu incurcam borcanele.
7. "Oare Adam şi Eva au fost predestinaţi căderii ? Cum şi pe ce bază poate cineva ajunge la părerea asta ? Dar Maria, nu a fost ea întrebată de Arhanghel dacă primeşte ? Sau vreţi să spuneţi că răspunsul afirmativ al Mariei a fost predeterminat ? Atunci la ce bun să o mai întrebe, doar ca să avem impresia de dialog ?"
-vreau sa ne limitam la ce se poate face pentru mantuirea sufletului, nu pentru caderea lui.
-cat despre Feceoara Maria...iarasi incurcam mantuirea cu lucrarea?Acolo nu este vorba despre mantuirea ei, e vorba despre lucrarea ei, ceea ce este altceva.
Inca ceva, cred, dupa modul in care folositii terminologia ca nu sunteti dintre pocaiti, ei bine daca este asa, si chiar daca nu este, cred ca stiti ca parintii Biserici au fost toti pro predestinare, predicand suveranitatea lui Dumnezeu pana in panzele albe...ei, ce spuneti de asta?