Autor Subiect: PREDESTINARE SAU LIBER ALBITRU?  (Citit de 1823 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
  • Mesaje postate: 384
Răspuns: PREDESTINARE SAU LIBER ALBITRU?
« Răspuns #15 : Septembrie 12, 2007, 01:57:17 pm »
Este un subiect complex pe marginea caruia se poate discuta foarte mult. Eu cred ca Dumnezeu ne ofera posibilitatea de a alege. Daca alegem calea Lui avem siguranta mantuirii, daca nu, avem un raspuns clar cu privire la vesnicia noastra. De fapt, aceste raspunsuri clare oferite de Dumnezeu in Cuvantul Sau diferenteaza crestinismul de alte religii. Dumnezeu are totul sub control si cred ca stie cine se va mantui. Totusi a lasat decizia la noi pt ca vrea sa ne implice voluntar in aceasta lucrare extraordinara. El vrea ca toti oamenii sa fie mantuiti. Intrebarea este: Vrem noi sa alegem calea Lui?
Nu te teme, crede numai!

Offline orinoco

• Senior
  • Mesaje postate: 66
« Răspuns #16 : Septembrie 12, 2007, 02:53:52 pm »

Vrei sa spui ca "viata" din Deuteronom 30 v.15,19 vorbeste despre mantuire? CREZI ASTA PE BAZA STUDIULUI SAU PE BAZA PREDICILOR PE CARE LE-AI AUZIT??? Stiu "recomandarea" Bibliei: "Credeti si nu cercetati" sau "daca da bine conform cu ceea ce vreau sa zic eu in predica e OK" fraza folosita de unii dintre cei care urca la anvon, din lipsa de studiu exegetic serios.

Despre recomandarea Bibliei amintită de tine nu ştiu prea multe, recunosc, dar ştiu că Biblia este un tot unitar care vorbeşte despre un singur Dumnezeu, de la prima pagină până la ultima. Iar acest Dumnezeu are doar un singur set de legi care se regăsesc în paginile acestui tot unitar.

Cu alte cuvinte mie  Deuteronom 30 imi vb despre viata de aici pur si simplu, daca va uitati in v 1 se specifica clar ca contextul este "in mijlocul neamurilor...", v. 9 vorbeste clar despre rodul mainilor(lucrul pamantului si nu numai), rodul pamantului, rodul turmelor..., v.16 din nou aminteste ca este vorba despre "tara care o vei lua in stapanire"(Canaan-pt ca nu erau inca intrati in tara promisa, erau in fata Iordanului-nu Rai), v.17 vorbeste despre parasirea lui Dumnezeu prin o inchinarea la idoli si consecinta bineinteles era moartea(fizica in primul rand, pt ca spune"veti pieri, si nu veti avea zile multe in tara pe care o veti lua in stapanire, dupa ce veti trece Iordanul"-v.18). Ca si o re-re-repetare sunt versetele 19-20 unde Dumnezeu prin Moise spune poporului: "Iau azi cerul si pamantul(TOTT CE II INCONJOARA) martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea(VIATA FIZICA SAU MOARTEA FIZICA), binecuvantarea si blestemul(VEZI VERSETUL 9 CA SI BINECUVANTARE, SAU ACELASI VERSET, DAR INVERS, CA SI BLESTEM)."

Aici iarăşi sunt nevoit să întreb: ce este viaţa şi ce este moartea? (fizică sau nu).

Cat despre "persoana care respinge mantuirea" IN REALITATE NU EXISTA ASA CEVA, CEL ALES VA FI MANTUIT SI VA VREA SA FIE, PE CAND CEL NE ALES PENTRU MANTUIRE NU VA VOI SA FIE MANTUIT NICIODATA..e ceva de explicat aici, dar iti dau numai cateva versete:Iona 8:47; 10:16,26-27...etc

Bănuiesc că este vorba despre Ioan, nu Iona.
Dacă am dreptate atunci mărturisesc că nu înţeleg ce vrei să spui.

Offline husand

• Junior
  • **
  • Mesaje postate: 15
    • Adresa de email
« Răspuns #17 : Mai 14, 2010, 07:49:05 am »

Subiect complex ?

Doar daca nu este descoperire . Cum se primeste cuvantul ? Citind , invatand ? Studiind ?

Nu , cu toate ca este un pas mare sa te apropi cu mintea de el.
Dar scriptura are alta descriere :

Proverbe 29:18  Cînd nu este nici o descoperire dumnezeiască, poporul este fără frîu;dar ferice de poporul care păzeşte legea! -

Isaia 29:11  De aceea toată descoperirea dumnezeiască a ajuns pentru voi ca vorbele unei cărţi pecetluite. Dacă o dai cuiva care ştie să citească, şi-i zici; Ia citeşte! El răspunde: Nu pot, căci este pecetluită

Deci ne lamurim . Stie sa citeasca dar totusi este pecetluita pentru el. Interesant!

Mai departe ;

1 Corinteni 14:26  Ce este de făcut atunci, fraţilor? Cînd vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cîntare, altul o învăţătură, altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească. 

Offline husand

• Junior
  • **
  • Mesaje postate: 15
    • Adresa de email
« Răspuns #18 : Mai 14, 2010, 10:53:53 am »

Si cum anume este ?

Ioan 16:13  Cînd va veni Mîngîietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi dela El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va DESCOPERI  lucrurile viitoare. 

Ioan 16:14  El Mă va proslăvi, pentrucă va lua din ce este al Meu, şi vă va DESCOPERI. 

Deci cuvantul este descoperire.

2 Petru 1:21  Căci nici o proorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, MANATI DE DUHUL SFANT.

Atunci se schimba lucrurile.

1 cuvantul nu se poate primi decat prin descoperire
2 nu se poate transmite decat prin descoperire
3 nimeni nu poate intelege decat daca primeste intelesul de la Duhul Sfant.

2 Corinteni 5:17  Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. 

Ce este de facut :

Iacov 1:5  Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară dela Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. 
Iacov 1:6  Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentrucă cine se îndoieşte, seamănă cu valul mării, turburat şi împins de vînt încoace şi încolo. 

Dar ca sa nu , atunci urmeaza invataturi ca acestea ; cred dca e vorba de, sau se refera la , sau ,eu inteleg ca, etc ..Si cuvantul in acesti invatatori se rezuma la invataturi omenesti si firesti nu duhovnicesti.

1 Corinteni 2:13  Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate dela înţelepciunea omenească, ci cu VORBIRI INVATATE DE LA DUHUL SFANT, întrebuinţînd o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti. 

Acum ce invata religiosi ?

-ca sant nesiguri pe mantuire
                         - ca mantuirea nu se poate pierde
                         - ca este predestinare ori liber arbitru cu toate ca alterneaza in scriptura dar numai cel inteleptit de Duhul Sfant poate sti unde si cum se aplica.

De ce ?
 Fiindca n-au fost trimisi de Dumnezeu si vorbesc de la sine puteree iar trimiterea lor ese a oamenilor (religiei lor)

Ca sa se implineasca scriptura fata de acesti religiosi:

2:34   Pînă şi pe poalele hainei tale se află sîngele sărmanilor nevinovaţi, pe cari nu i-ai prins făcînd nicio spargere.

2:35   Şi cu toate acestea, tu zici: Da, sînt nevinovat! Să se întoarcă acum mînia Lui dela mine! Iată, Mă voi certa cu tine, pentrucă zici: N-am păcătuit!

Ieremia 23:21  Eu n-am trimes pe proorocii aceştia, şi totuş ei au alergat; nu le-am vorbit, şi totuş au proorocit.