„ De aceea poporul Meu va cunoaşte Numele Meu; de aceea va şti, în ziua aceea, că Eu vorbesc şi zic: ‘Iată-Mă!’ ” (Isa. 52, 6).
Acelaşi, despre care Moise spunea: „ Cel ce se numeşte ‘EU SÎNT’ , m-a trimis la voi” (Exod 3, 14), Se prezintă cu aceleaşi cuvinte poporului Israel, pe muntele Sinai: „ Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte poporului Israel, şi a zis; ‘EU SÎNT Domnul (Iahveh), Dumnezeul tău (Elohim), care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei.’ ” (Exod 20, 1-2). În proorocul Isaia este subliniată această denumire în mod deosebit: „ EU, Domnul (Iahveh), Cel dintîi şi acelaşi pînă în cele din urmă veacuri.” (Isa. 41, 4). „ EU SÎNT Domnul (Iahveh), acesta este Numele Meu; şi slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor.” (Isa. 42,

. „ EU, Eu sînt Domnul (Iahveh), şi afară de Mine nu este nici un Mîntuitor că EU sînt Dumnezeu.” (Isa. 43, 11-12). „ Aşa vorbeşte Domnul, Împăratul lui Israel şi Răscumpărătorul lui, Domnul oştirilor: ‘EU SÎNT Cel dintîi şi Cel de pe urmă, şi afară de Mine, nu este alt Dumnezeu.’ ” (Isa. 44, 6). „ EU Domnul, am făcut toate aceste lucruri.” (vers. 24). În capitolul 45 se spune: „ EU SÎNT Domnul, şi nu mai este altul, afară de Mine nu este Dumnezeu EU SÎNT Domnul şi nu este altul.” (vers. 5-6). „ EU, EU SÎNT Cel dintîi, şi tot Eu sînt şi Cel de pe urmă, Mîna Mea a întemeiat pămîntul şi dreapta Mea a întins cerurile.” (Isa. 48, 12-13).
În tot Vechiul Testament au existat oameni care au cunoscut Numele Domnului şi L-au chemat şi L-au lăudat pe Dumnezeu în acest Nume. Trecerea la Noul Testament este descrisă la fel de clar:
„ ...şi-i vei pune numele Isus” (Mat. 1, 21). EL a fost născut ca Salvator care este Hristosul, Mesia, Domnul (Luca 2, 11). Dar El a primit Numele, aşa cum era obiceiul, în ziua a opta, cînd trebuia tăiat împrejur (Luca 2, 21).
Referindu-Se la ai Săi, El a zis: „ Am făcut de cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume.” (Ioan 17, 6). După cum se vede, Domnul Se prezintă cu Numele, aşa cum este normal şi pe pămînt, numai celor care au o întîlnire personală cu El, adică a celor ce au avut într-adevăr o experienţă personală cu El. Aceasta o vedem în mod deosebit din relatarea despre întoarcerea şi pocăinţa lui Pavel: „ El a întrebat: ‘Cine eşti Tu Doamne?’ EL a răspuns:
‘EU SÎNT ISUS, pe care-L prigoneşti!’ ” (Fap. 9, 5).
Viaţa veşnică se află numai în Numele Lui (Ioan 20, 31). Iertarea păcatelor se află numai în Numele Lui (Fap. 10, 43). În fond, tot ce face sau tot ce dăruieşte Dumnezeu se înfăptuieşte în Numele lui Isus, în care El Se descoperă. Nici un slujitor al lui Dumnezeu nu foloseşte un titlu sau o formulă, ci întotdeauna Numele. După Cuvîntul Scripturii, aceasta li se potriveşte tuturor credincioşilor:
„ şi orice faceţi, cu cuvîntul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus, şi mulţumiţi prin El, lui Dumnezeu Tatăl” (Col. 3, 17).