Am întâlnit frecvent opinia potrivit căruia oamenii (aflaţi în trupul actual) nu Îl pot vedea pe Tatăl. De aceeaşi părere este şi Vladimir Lossky, am citit o superbă carte a lui, o carte întreagă în care dezbate numai această temă, concluziile fiind două (cam triste):
-nu-l putem vedea pe Tatăl în viaţa actuală
-în viaţa viitoare, Îl vom putea vedea, dar nu Îl vom putea cunoaşte.
Tot în această direcţie este şi liturgica, de exemplu acel superb şi trist cântec răsăritean de înmormântare (reproduc din memorie): "pe Dumnezeu a-l vedea nu este cu putinţă oamenilor, spre care nu cutează a privi nici oştile îngereşti".
Pe de altă parte:
1) vorbea sau nu vorbea Adam cu Dumnezeu Tatăl ca şi cu un om ?
Veţi spune, probabil, că, prin Cădere, Adam a pierdut asemănarea. Bine, atunci trecem mai departe, la ce s-a întâmplat după Cădere:
2)cine sunt cei trei oaspeţi ai lui Abraham de la Mamvri ?
3)cine este misterioasa Persoană cu care s-a luptat Iacob, noaptea ?
4)minte Biblia când spune, în Ex 33 cu 11, că Dumnezeu vorbea cu Moise faţă către faţă, aşa cum vorbeşte un om prietenului său ?
5)dar Ilie, L-a văzut ori nu L-a văzut pe Tatăl ?
Mă gândesc că, în această privinţă, interpretarea creştină este tributară interpretării iudaice. Din câte am înţeles, evreii (sau unii evrei) cred că Cel cu care vorbea Moise nu a fost Dumnezeu, ci un înger de prim rang (al Tronurilor). Voi cum înţelegeţi ?