Autor Subiect: Despre prietenie  (Citit de 1805 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
  • Mesaje postate: 384
Despre prietenie
« : Ianuarie 16, 2006, 05:30:21 pm »
Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. ( Proverbs 27:6 )

Prietenii adevăraţi au un cod nescris. Ei ştiu în inima lor ceea ce vor face şi ceea ce nu vor face. Ei vor încerca să ajute, niciodată să rănească pe cei de care le pasă. Chiar şi cei mai buni dintre noi uită câteodată ceea ce spune Codul Prieteniei.

•PRIETENII PROTEJEAZĂ - ei nu spun altora ceea ce tu le-ai spus plângând. Ei nu bârfesc. •PRIETENII AJUTĂ - te poţi baza pe ei în timpuri bune şi în timpuri grele.
•PRIETENII SUNT ÎNŢELEGĂTORI - ei ştiu să dăruiască cu inimă caldă şi să ia înapoi fără să se certe.
•PRIETENII UITĂ REPEDE - când greşeşti.
•PRIETENII ŢIN MINTE - ceea ce e este bun şi frumos.
•PRIETENII SUNT ONEŞTI - ei spun doar adevărul cu dragoste.
•PRIETENII ASCULTĂ - când este nevoie, îşi fac timp chiar dacă se grăbesc.
•PRIETENII SUNT DISCREŢI - sunt atenţi cu secretele tale. Nu vei auzi niciodată ceea ce doi prieteni au vorbit în taină.
•PRIETENII AU INTEGRITATE MORALĂ - ei niciodată nu-ţi vor face ceea ce este rău şi nu îţi vor cere niciodată să faci ceea ce ei nu ar face.
•PRIETENII NU SUNT IMPERATIVI - ei ştiu când este potrivit să ceară ceva şi când nu. •PRIETENII SUNT GENEROŞI - ei merg cu tine un kilometru în plus. Şi chiar doi kilometri. Pentru că ei ştiu că drumul tău este greu.
•PRIETENII SUNT ÎNŢELEGĂTORI - îndeajuns ca să se schimbe odată cu timpul care trece, dar la fel de fideli prieteniei ca să nu schimbe CODUL PE CARE NIMENI, NICIODATĂ, NU L-A STABILIT...

autor necunoscut
Nu te teme, crede numai!

Offline orinoco

• Senior
  • Mesaje postate: 66
Răspuns: Despre prietenie
« Răspuns #1 : August 28, 2007, 08:56:00 pm »
Mai pe scurt: prietenii sunt persoanele care te iubesc.  :)

Dar tu îi iubeşti?

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #2 : Octombrie 14, 2007, 07:28:55 pm »
Am auzit deseori afirmaţia că o persoană creştină nu trebuie să aibe prieteni care nu sunt creştini sau, care au alte principii incompatibile cu statutul de creştin.

Personal nu sunt de acord cu astfel de idei, pentru că eu cred că prietenia dintre 2 persoane are un singur principiu, care dacă nu e încălcat, face prietenia posibilă. Acest principiu e cel al iubirii de tip agape (iubire altruistă nebazată pe sexualitate sau relaţii de rudenie).

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #3 : Octombrie 16, 2007, 03:06:24 pm »
Eu cred ca trebuie sa ne fim in relatii bune cu toata lumea. Am multi prieteni care nu-mi impartasesc convingerile, sa zic asa, dar acest fapt nu afecteaza prietenia noastra, ne revedem cu drag si ne respectam. Ca si crestini, trebuie sa ne aratam dragostea nu sa intoarcem spatele..
Nu te teme, crede numai!

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #4 : Octombrie 16, 2007, 04:19:25 pm »
Dar totuşi o problemă (risc) poate apărea: familiaritatea păcatului.

Când trăieşti înconjurat de păcat, iubindu-i pe oamenii care-l fac, dar neiubind păcatul lor, apare totuşi riscul de a cădea în păcat. De al înfia.

Datorită posibilităţii apariţiei fenomenului de obişnuinţă (familiaritate) cu păcatul, Dumnezeu spune să nu locuim în mijlocul celor care iubesc păcatul mai mult decât pe El.

Citat din: 2Corinteni 6
14  Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?

15  Ce înţelegere poate fi între Hristos şi Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios?

16  Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi Suntem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui şi voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, şi ei vor fi poporul Meu.”

17  De aceea: „Ieşiţi din mijlocul lor, şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi.

18  Eu vă voi fi Tată, şi voi Îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul Cel Atotputernic.”

Adică, poţi fi prieten cu o persoană cu alte principii diferite de ale Domnului, dar nu uita niciodată că Dumnezeu nu e compatibil cu păcatul.
Întinde o mână de ajutor oricui îţi cere, nu o face cu părere de rău, dar nu te da pe tine însuţi. Pentru că întotdeauna va exista o linie de care nu trebuie să treci niciodată, iar acea linie a fost trasată de Dumnezeu.

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #5 : Octombrie 16, 2007, 09:13:33 pm »
eu sunt gata sa intind mana oricui, ca salut sau ca sprijin in divese situatii.. majoritatea prietenilor mei stiu ca exista o linie peste care eu nu mai trec, respecta asta si eu ii apreciez la randul meu. stiu ca sunt si riscuri, curse pt suflet, dar cred ca Dumnezu ne poate calauzi in orice situatie si ne va ajuta sa facem ce este bine. Biblia ne mai spune sa nu mai avem de-a face cu cei din biserici care isi spun 'frati' si nu sunt... Oare facem asa ? Cum trebuie sa procedam in situatia asta, des intalnita in prezent?
Nu te teme, crede numai!

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #6 : Octombrie 28, 2007, 08:08:48 pm »
Biblia ne mai spune sa nu mai avem de-a face cu cei din biserici care isi spun 'frati' si nu sunt... Oare facem asa ? Cum trebuie sa procedam in situatia asta, des intalnita in prezent?

Da, o problemă la fel de actuală acum ca şi atunci:
Citat din: Întâia epistolă a lui Pavel către Corinteni 5
11 Ci v-am scris sa n-aveti niciun fel de legaturi cu vreunul care, macarca isi zice frate”, totus este curvar, sau lacom de bani, sau inchinator la idoli, sau defaimator, sau betiv, sau raparet; cu un astfel de om nu trebuie nici sa mincati.
12 In adevar, ce am eu sa judec pe cei de afara? Nu este datoria voastra sa judecati pe cei dinauntru?
13 Cit despre cei de afara, ii judeca Dumnezeu. Dati afara dar din mijlocul vostru pe raul acela.

Este o problemă foarte grea, după părerea mea, ce implică o analiză foarte atentă.
Şi totuşi soluţia problemei depinde de cel care a căzut la fel de mult ca şi de ceilalţi care-l judecă:
Tot Pavel afirmă ... după un timp:

Citat din: A doua epistolă a lui Pavel către Corinteni 2
6  Este destul pentru omul acesta pedeapsa, care i-a fost dată de cei mai mulţi;

7  aşa că acum, este mai bine să-l iertaţi, şi să-l mângîiaţi, ca să nu fie doborît de prea multă mâhnire.

8  De aceea, vă rog, să vă arătaţi iarăşi dragostea faţă de el;

9  căci v-am scris şi cu gândul ca să vă pun la încercare şi să văd dacă Sunteţi ascultători în totul.

10  Dar pe cine iertaţi voi, îl iert şi eu. În adevăr, ce am iertat eu, dacă am iertat ceva-am iertat pentru voi, în faţa lui Hristos,

11  ca să nu lăsăm pe Satana să aibă un câştig de la noi; căci nu Suntem în neştiinţă despre planurile lui.

Cred că este cea mai bună soluţie. Cred că încă odată Pavel a dovedit că este un om după voia Domnului.

Cred că încă un motiv al dragostei Lui Dumnezeu pentru noi a fost dat.

Offline rcc

• Senior
  • Mesaje postate: 81
    • Adresa de email
« Răspuns #7 : Octombrie 29, 2007, 04:33:50 pm »
multi greseau in aplicarea textului din 1 Corinteni 5:11 care spune, printre altele"...cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati"...dar mancarea de aici nu vorbeste demancarea pe care o mancau acasa, ci despre Cina Domnului. Astfel in acest context trebuie inteles acest pasaj. 1 Corinteni 5 vorbeste in special despre curvarul din Corint...sa nu uitam nici acest lucru in incercarea de a intelege ce scrie in capitolul 5.
sa auzim numa' de bine...

Offline orinoco

• Senior
« Răspuns #8 : Octombrie 30, 2007, 11:59:04 am »
De fapt vroiam să spun că Pavel ne-a dat încă o dovadă a Dragostei Lui Dumnezeu faţă de noi, pentru că motivul dragostei Sale rămâne, cel puţin pentru mine, o enigmă. Noi avem nevoie de motive ca să-l iubim pe Dumnezeu. Iubindu-l pe El putem iubi şi prietenii noştrii.

Offline Busy Bee

• Junior
  • **
  • Mesaje postate: 21
« Răspuns #9 : August 12, 2008, 07:28:37 pm »
Prietenii sunt indispensabili in viata noastra.
Imagineaza-ti cum ar fi viata ta fara prieteni: pustie!
Dar trebuie sa fim atenti ce prieteni ne alegem. Nu sunt de acord cu aceasta delimitare: credinciosi/necredinciosi. Trebuie sa traim in pace cu toti oamenii.  Insa stim ca tovarasiile rele strica obiceiurile bune. In ceea ce ma priveste apreciez calitatea si nu cantitatea.
Prefer sa am un singur prieten sincer decat o mie ipocriti.
Cred ca sunteti de acord cu mine! ;)
Prietenii sunt un dar de la D-zeu .
I am busy like a bee.