Autor Subiect: Care este cea mai veche Biserica ?  (Citit de 1118 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
  • Mesaje postate: 384
Care este cea mai veche Biserica ?
« : Ianuarie 16, 2006, 06:04:33 pm »
Care este cea mai veche Biserica ?

Identitate Crestina in Istorie
Daniel Branzei

O premiza istorica falsa afirma ca ortodoxia ar fi perpetuatoarea crestinismului primar, iar protestantismul (si neoprotestantii: baptisti, menoniti, crestini dupa evanghelie, pentecostali, etc.) ar fi doar niste aparitii tarzii, relativ moderne, desprinse de filonul istoric sanatos, intr-o incercare de modernizare a formelor de expresie.

Iata o corectare necesara.

Protestantismul, asa cum ii arata si numele (si neoprotestantii) au aparut ca o "intoarcere" la originile neotestamentale. Ei au contestat alterarea bisericilor istorice (catolica si ortodoxa) si s-au intors la specificul, substanta si formele de exprimare care au caracterizat Biserica initiala, Biserica primara. Prin "protestul" lor, neoprotestantii refuza sa mai practice deformarile si denaturarile bisericilor istorice care au rezultat din tot felul de compromisuri de fond si forma cu puterile politice din istorie si cu religiile pagane si paganizante.

Neoprotestantii au preferat sa paraseasca o forma alterata a crestinismului in care biserica este plina de traditii, dar fara Biblie, iar crestinii au legatura cu Maria si cu tot felul de sfinti, mai mult sau mai putin veritabili, dar traiesc fara o relatie personala cu Christos. Din aceasta perspectiva, fiind biblica, miscarea neoprotestanta are cea mai mare vechime, iar bisericile istorice pline de traditii omenesti sterile si straine de viata Bisericii primare sunt doar alterari ulterioare ale spiritul si formei Bisericii noutestamentale. Viata Bisericilor istorice si felul lor de manifestare sunt predominant imbacsite cu inovatii si inventii omenesti "patentate" la diferite Consilii sinodale sau prin nu stiu ce "bule" cu autoritate papala. Printre aceste "adaugiri" fara suport biblic ne multumim sa enumeram aici cultul moastelor, botezul copiiilor, cultul Mariei si al sfintilor, inchinarea la icoane, liturghiile si slujbele sacerdotale, indulgentele si canoanele, descantecele si odajdiile preotesti, sarbatorile calendarului "crestin" si structurile eclesiastice. Toate acestea sunt straine textului Noului Testament, n-au existat pe vremea primei Biserici si au fost, ca urmare, declarate nule si neavenite in practica si crezul bisericilor neoprotestante.

In contextul existentei unui "protest" istoric fata de decadenta Bisericii istorice, neoprotestantii s-au dus chiar mai departe decat "protestantii" practicand si "separarea de puterea politica a vremii". Eu au reasezat astfel o relatie clara intre Stat si Biserica, caracterizata prin respect reciproc, dar manifestata prin nealiniere si neamestec. Bisericile neoprotestante s-au intors la invatatura celor doua imparatii: cea contemporana, "a lumii", deosebita de Biserica si ostila crestinilor prin natura ei pacatoasa, si cea viitoare, "a lui Dumnezeu", in care va domni neprihanirea.

Care este deci cea mai veche Biserica?

Din punct de vedere al relatiei cu Statul, Bisericile istorice se intorc numai pana in epoca de dupa Constantin cel Mare, cand s-a oficializat statutul crestinismului si a inceput cochetarea cu puterea politica. Bisericile neoprotestante s-au intors la secolul intai si la secolele martirajelor, pastrand fata de Stat rezerva recomandata de Christos. In formele de loialitate, neoprotestantii au fost invatati de Christos "sa dea Cezarului ceea ce este a Cezarului si lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu".
In participare, neoprotestantii Il cred pe Christos cand Acesta le spune ca ei "sunt in lume, dar nu mai sunt din lume", se asteapta sa fie "persecutati", ca si intemeietorul lor, "din cauza neprihanirii".
Prin contrast cu neoprotestantii, membrii bisericilor istorice sunt integrati organic cu societatea contemporana pe care o privesc drept o forma actuala a Imparatiei divine, potential crestina (Stat crestin si natiune crestina).
Este foarte limpede sa vezi cine a ramas langa pozitia si realitatea biblica si cine s-a indepartat de ea prin compromisuri cu puterea politica.

Din punct de vedere al dogmaticii, prin intoarcerea la principiul "Sola Scriptura", Luther a schimbat orientarea istorica, a negat necesitatea si validitatea tuturor adaugirilor de traditii si datini omenesti si i-a indemnat pe crestini sa reia legatura organica cu Biserica primara. Cei care au ascultat indemnul lui sunt astazi cei ce practica invatatura Bisericii timpurii, cei ce n-au vrut sa-l asculte se complac in practicarea unor adaosuri tarzii care continua sa se inmulteasca. Este limpede ca cei care s-au intors la Noul Testament sunt mai vechi in originea lor decat cei care se trag doar din dogmatica sinoadelor si a adaugirilor de datini si ritualuri t’rzii:
"Degeaba Ma cinstesc ei, dand invataturi care nu sunt decat niste porunci omenesti." ... "Ati desfintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra.... si asa ati desfintat Cuvantul lui Dumnezeu, prin datina voastra. si faceti multe alte lucruri de felul acesta." (Marcu 7:7,9,13).

Care este cea mai veche Biserica?

Din punct de vedere al invataturii despre mantuire, bisericile neoprotestante s-au intors sa impartaseasca invatatura apostolica. Biserica Ortodoxa are o doctrina despre mantuire plina de elemente gnostice tarzii, combatute vehement de apostolul Ioan in epistolele sale, dar acceptate mai tarziu in mod vinovat de unii din "parintii Bisericii". Din pricina influentelor gnostice, in ortodocsie, ideia totalei depravari a omului ("Caci in pacat si in faradelege m-a nascut mama mea", "nu este nici un singur om neprihanit macar", "trebuie sa va nasteti din nou", etc.) a fost inlocuita azi cu ideia ca in fiecare om exista o "sa manta dumnezeiasca" care trebuie adusa in contact cu tainele Bisericii si dusa la rodire spre mantuirea finala. Paralela cu iluminarea si trecerea prin sferele misterelor gnostice este evidenta.

Bisericile neoprotestante s-au intors la doctrina biblica a mantuirii, in care oamenilor li se porunceste sa se pocaiasca fata de Dumnezeu, sa creada in jertfa ispasitoare a lui Christos si sa fie nascuti din nou prin infierea lucrata de Duhul Sfant. Elementul "convertirii" constiente si personale este asezat ca punct de rascruce intre viata de pacat si viata traita in neprihanire. Numai cine impartaseste aceste invataturi ale Noului Testament poate spune ca se trage din izvorul initial al Bisericii primare. Ceilalti sunt produse secundare ale alterarilor de-a lungul secolelor.

In orice caz nu cea care se reazama astazi pe ierarhii eclesiastice si pe grade preotesti. Biserica primara nu le-a cunoscut nici pe unele, nici pe celelalte. Aceste imitatii ale structurilor iudaice stravechi sau ale templelor si religiilor pagane au aparut in viata Bisericii de abia prin secolele de dupa legaturile compromitatoare cu Statul politic. Ca sa poata functiona in Stat, Biserica a emulat structurile piramidale ale ierarhiilor de Stat si a parasit simplitatea unei familii crestine in care toti credinciosii erau frati:
"Voi sa nu va numiti Rabi! Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati. si "Tata" ("parinte") sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri. Sa nu va numiti "Dascali"; caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul." (Matei 23:8-10)
Nicaieri in Noul Testament nu ni se vorbeste despre grade preotesti in Biserica. Si de ce am vrea sa-i avem printre noi pe urmasii acelora care l-au rastignit pe Domnul Isus? Preotia vechi testamentala a apus in rasaritul marii preotii a lui Christos. Preotia levitica a fost desfintata in Biserica de preotia de tipul lui Melhisedec. Astazi nimeni nu mai poate pretinde ca se trage din neamul preotesc. Numirea de preoti este aplicata doar generic tuturor credinciosilor din biserica:
"Voi insa (toti) sunteti o preotie imparateasca, un neam sfant, un popor, pe care Dumnezeu si L-a castigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intunerec la lumina Sa minunata" (1 Petru 2:9).

Prin intoarcerea la "Sola Scriptura", prin revenirea la nealterata invatatura a Bibliei, neoprotestantii au reluat legatura organica cu stravechea "radacina" a crestinismului primar. Refuzand sa faca acelasi lucru si complacandu-se in tot felul de "adaugiri ale traditiei omenesti", bisericile istorice se afla astazi altoite pe niste increngaturi salbaticite, cu fructe denaturate si foarte deosebite de roadele crestinismului primar.
Nu te teme, crede numai!

Offline pamant

• Senior
  • Mesaje postate: 50
    • Adresa de email
Răspuns: Care este cea mai veche Biserica ?
« Răspuns #1 : August 02, 2010, 11:47:59 pm »
Bisericile protestante susţin că ele se orientează după Sfînta Scriptură. Dacă este, într-adevăr, aşa, este o altă problemă, pentru că şi protestanţii au pus în mare parte tradiţiile şi practicile pe acelaşi nivel cu Biblia. Catolicii se bazează pe ambele: pe Scriptură şi pe tradiţie. Dar la o privire mai atentă, nu este numai o tradiţie decorată cu texte biblice? În ceea ce priveşte astfel de tradiţii, Domnul li se adresează aşa numiţilor „ vizitatori ai slujbelor divine ” cu un energic „ degeaba” : „ Degeaba Mă cinstesc, dînd învăţături care nu sînt decît nişte porunci omeneşti... El le-a mai zis: ‘Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră’ ” (Mar. 7, 7+9). Pe baza acestora şi a altor pasaje din Scriptură toată lucrarea religioasă este zadarnică, dacă nu este făcută conform voiei lui Dumnezeu. Zadarnic este orice rozariu, zadarnic este fiecare ‘Ave Maria’ , zadarnic sînt toate lucrurile religioase, zadarnice sînt toate pelerinajele! Totul este zadarnic! Voia lui Dumnezeu nu este stabilită de papi sau de alţii, ci a fost vestită, o dată pentru totdeauna, deja de profeţi şi apostoli în Sfînta Scriptură.

Pe baza autorităţii Cuvîntului lui Dumnezeu, care este întotdeauna valabil şi decisiv, sînt rugaţi toţi cei drepţi să se pună la dispoziţia Cuvîntului lui Dumnezeu şi să creadă cum spune Scriptura.
Nimeni nu poate zice ca <Isus este Domnul(Yahweh)> decat prin Duhul Sfant ! 1 Corint 12;3.

Offline oana

• Junior
  • **
  • Mesaje postate: 21
    • Adresa de email
« Răspuns #2 : Noiembrie 09, 2010, 07:48:11 pm »
Identitate Crestina in Istorie
Daniel Branzei [/b]
O premiza istorica falsa afirma ca ortodoxia ar fi perpetuatoarea crestinismului primar, iar protestantismul (si neoprotestantii: baptisti, menoniti, crestini dupa evanghelie, pentecostali, etc.) ar fi doar niste aparitii tarzii, relativ moderne, desprinse de filonul istoric sanatos, intr-o incercare de modernizare a formelor de expresie.
Iata o corectare necesara.
Protestantismul, asa cum ii arata si numele (si neoprotestantii) au aparut ca o "intoarcere" la originile neotestamentale.
deci aparitii tirzii in istorie.

Ei au contestat alterarea bisericilor istorice (catolica si ortodoxa) si s-au intors la specificul, substanta si formele de exprimare care au caracterizat Biserica initiala, Biserica primara. Prin "protestul" lor, neoprotestantii refuza sa mai practice deformarile si denaturarile bisericilor istorice care au rezultat din tot felul de compromisuri de fond si forma cu puterile politice din istorie si cu religiile pagane si paganizante.
au protestat dar nu destul; au uitat sa protesteze si impotriva canonului NT format de Biserica sec IV!  ;)
Sau Canonul NT, format de Biserica sev IV a fost corect dar restul nu?!! :o

Neoprotestantii au preferat sa paraseasca o forma alterata a crestinismului in care biserica este plina de traditii, dar fara Biblie,
Biblia, inclusiv NT a fost format de Biserica sec IV (deci mult inainte de aparitia protestatarilor), iar de traditii ne vorbeste ap. Pavel in 2 Tes 2:15 (vezi traducerea corecta KJV sau versiunea greceasca a NT).
Daniel Brinzei a picat din copac.

iar crestinii au legatura cu Maria si cu tot felul de sfinti,
ba chiar si cu sf. apostoli cu care Brinzei nu prea are legatura. Ii pomenim la modul continuu, le citim scrierile si le cinstim memoria.
Chestiune dificila pentru np, nu-i asa?

Din aceasta perspectiva, fiind biblica, miscarea neoprotestanta are cea mai mare vechime
numai de la sec XVII incoace.
Daniel, ca si altii ca si el, simte nevoia unei continuitati si legitimitati (in materie de credinta) in istorie, nu-i asa?

In contextul existentei unui "protest" istoric fata de decadenta Bisericii istorice, neoprotestantii s-au dus chiar mai departe decat "protestantii" practicand si "separarea de puterea politica a vremii". Eu au reasezat astfel o relatie clara intre Stat si Biserica, caracterizata prin respect reciproc, dar manifestata prin nealiniere si neamestec.
nu si bisericile np din America de care si Brinzei apartine: acestea s-au amestecat in politica belicoasa a administratiei SUA (administratie seculara) sprijinind si sustinind moral razboiul de invazie in pofida invataturilor lasate de Hristos, Domnul pacii.

nu una aparuta dupa sec XVII, in orisice caz!

In orice caz nu cea care se reazama astazi pe ierarhii eclesiastice si pe grade preotesti.
ierarhie aparuta in sec I de crestinism, prin infiintarea functiilor bisericesti de diacon, presbiter si episcop.

Prin intoarcerea la "Sola Scriptura"
principiile "sola"s au aparut si ele tot dupa sec XVI, odata cu Reforma lui Luther, nu inainte de acesta.

prin revenirea la nealterata invatatura a Bibliei, neoprotestantii ..
la care dintre denominatiile np se refera Daniel aici?
Sunt nenumarate denominatii p/np si se deosebesc intre ele prin interpretarea Scripturii, deci prin "invatatura biblica".
Chiar toate nu pot avea dreptate!

Offline oana

• Junior
  • **
    • Adresa de email
« Răspuns #3 : Noiembrie 09, 2010, 07:58:14 pm »
Pe baza autorităţii Cuvîntului lui Dumnezeu, care este întotdeauna valabil şi decisiv, sînt rugaţi toţi cei drepţi să se pună la dispoziţia Cuvîntului lui Dumnezeu şi să creadă cum spune Scriptura.
de crezut, toti crestinii cred ce scrie in Scriptura.
Diferentele apar cind se trece la interpretarea celor citite. De unde si varietatea denominatiilor p/np aparute dupa sec XVII.
Toti sustin autoritatea Scripturii si toti interpreteaza diferit si, in consecinta, cred si practica diferit unii de altii. Dupa cum ii duce mintea.

Apropo "pamint" (ce pseudonim mai e si asta sau se vrea conspirativ?!   ;) ), tu din ce denominatie crestina faci parte, daca nu este mare secret mare?

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #4 : Noiembrie 09, 2010, 08:54:22 pm »
Oana, nu te mai agita asa, draga. Suntem crestini cu totii, avem acelasi Domn, aceeasi Sfanta Scriptura (chiar daca nu-ti place sa auzi asa ceva) si nadajduim acelasi lucru: sa ajungem langa Mantuitorul nostru. Nu cred ca se ascunde cineva, nu vad motivul. Da, sunt opinii si opinii, suntem unici si dificili cu totii... Important e sa traim in pocainta zilnica, sa avem dragoste, sa traim dupa invataturile Domnului si sa lasam judecata in seama Judecatorului.  
Nu te teme, crede numai!

Offline oana

• Junior
  • **
    • Adresa de email
« Răspuns #5 : Noiembrie 10, 2010, 12:58:05 am »
Oana, nu te mai agita asa, draga. Suntem crestini cu totii, avem acelasi Domn, aceeasi Sfanta Scriptura (chiar daca nu-ti place sa auzi asa ceva) si nadajduim acelasi lucru: sa ajungem langa Mantuitorul nostru. Nu cred ca se ascunde cineva, nu vad motivul. Da, sunt opinii si opinii, suntem unici si dificili cu totii... Important e sa traim in pocainta zilnica, sa avem dragoste, sa traim dupa invataturile Domnului si sa lasam judecata in seama Judecatorului.  
1. daca nu ma agit eu, acest formum se scufunda in tacere totala; vezi si tu cita "activitate" era pe el inainte de agitatia mea! :)
2. ce mai e si aia sa ai acelasi Domn si aceiasi Scriptura daca Scriptura o interpretezi diferit de BO (si diferit de alte denominatii np), si prin urmare, o traiesti diferit de ceilalti?  In ce fel  "ai" acelasi Domn?
3. opinia diferita se mai numeste si erezie; daca, de ex., ai opinia ca Duhul lui Dumenzeu nu este o Persoana a Dumnezeirii ci un fel de emanatie sau manifestare a lui Dumenzeu in alta forma in timp si spatiu, se numeste ca esti eretic (nu ma refer la tine) iar ereticii nu mostenesc Imparatia lui Dumnezeu.
Daca, tot ca ex., Scriptura afirma ca Botezul mintuie iar tu afirmi exact contrariul, tot eretic se numeste ca esti.
Daca Hristos afirma ca piinea si vinul din cadrul Cinei este Trupul si Singele Lui iar tu afirmi contrariul, se numeste ca esti eretic.
La ce foloseste cuiva cititul Scripturii daca interpreteaza si crede anapoda?
La ce ii foloseste lui Brinzei ca este mare pastor baptist mare, daca afirma nerozii?

Dar ai dreptate cind zici ca trebuie sa ne pocaim zilnic si sa avem dragoste si intelegere unii pentru altii.
Asta ma straduiesc si eu sa fac chiar daca foarfec narodul ala de articol fara cap al lui D. Brinzei. Sper ca faima aia trecatoare de care se bucura Daniel printre cei de aceiasi credinta cu el, nu te va impiedica sa discerni si cele scrise de el. Nu inghitim chiar tot ce zboara, nu-i asa?

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #6 : Noiembrie 10, 2010, 01:20:07 pm »
Ma faci sa rad intr-o zi atat de mohorata, cum este astazi. Ti-ai facut cont de cateva zile pe o forum care exista din vara lui 2005 si te crezi un fel de salvatoare... Oana, acest forum are un ritm al lui, daca se va scufunda sau nu stie Domnul. Am priceput, desi te-am "citit" de la primele tale mesaje, la tine oricine are o parere diferita de BO este eretic... Opinia diferita inseamna erezie? De unde ai scos prostia asta? Daca ar fi adevarat si tu ai fi eretica. Eu nu-mi permit sa cataloghez pe nimeni ca eretic, pentru ca numai Domnul cunoaste inima omului. Personal, privesc ca frate si sora in Domnul pe cei care se straduiesc sa-si traiasca viata conform Scripturii, chiar daca avem unele opinii diferite si chiar daca apartinem de culte crestine diferite. Apostolii Domnului au avut intotdeauna aceleasi opinii?...  Crestinii din primele secole au fost toti pe acelasi calapod?... In BOR nu exista opinii diferite chiar in nicio privinta?...

Asta crede Biserica Baptista despre Botez si Cina Domnului, si asta cred si eu. Stiu, sunt un eretic. Daca crezi altfel, scrie, impreuna cu versetele care sustin spusele tale. De povesti de adormit copii sunt satul. Am altceva mai important de facut, decat sa-mi pierd vremea cu discutii fara rost... care nu ma zidesc si care nu duc nicaieri.

SimbolurileBisericii [Nou-Testamentale]

Noi credem si marturisim ca Biserica Nou-Testamentala are doua simboluri: Botezul si Cina. Ele nu sunt taine.

1. Botezul. Cuvantul grec pentru botez este baptizo si inseamna afundare. Deci, insasi traducerea arata forma botezului ca e prin afundare si nu prin stropire. Afundarea se face o singura data, in numele Sfintei Treimi.Mat. 28:19 “Duceti-va si faceti uncenici din toate neamurile botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.”Botezul este simbolul inmormantarii omului vechi si a invierii omului celui nou, a firii noi pentru o alta viata.

Rom.6:4 “Noi deci prin botezul in moartea Lui am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.”

Botezul nu are calitatea de a curati pacatele; curatirea pacatelor o face numai sangele Domnului Isus. Botezul insusi este marturia publica a individului ca a primit deja aceasta curatire.Fapte 8:13,21 “Chiar Simon a fost botezat…Dar Petru I-a zis:…inima ta nu este curata inaintea lui Dumnezeu…esti plin de fiere amara.” 1 Petru3:21 “…botezul, care nu este o curatire de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu.

Pentru ca cineva sa fie botezat el trebuie sa primeasca mai intai mantuirea, ca sa aiba un cuget curat; trebuie deci sa fi indeplinit conditia mantuirii: pocainta si credinta. Copiii, intrucat nu pot marturisi ca au indeplinit aceste conditii nu pot fi admisi pentru botez.

Marcu 16:16 “cine va crede si se va boteza va fi mantuit.” Fapte2:38 “pocaiti-va si fiecare din voi sa fie botezat.” 8:36,37 “Uite apa, ce ma impiedica sa fiu botezat? Filip a zis: Daca crezi din toata inima se poate.”

2. Cina Domnului este simbolul mortii Domnului Isus in locul nostru. Ea se compune din paine si vin neamestecate. Painea franta ne aminteste de trupul Lui frant pentru noi, inr vinul ne aminteste de sangele Sau varsat pentru spalarea pacatelor noastre.

Mat. 26:26-28 “Isus a luat o paine si, dupa ce a binecuvantat-o, a frant-o si a dat0o ucenicilor zicand: Luati mancati, acesta este trupul Meu. Apoi a luat un pahar, si dupa ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat zicand: Beti toti din el; acesta este sangele Meu…”

Cina Domnului nu are calitatea de a ierta pacatele. Ea are doar menirea de a ne aminti ca pentru iertarea pacatelor noastre a trebuit ca trului Lui sa fie frant si sangele Lui sa fie varsat. Pentru acest scop El a poruncit ca noi sa facem Cina.Lc. 22:19″…sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.” 1 Cor. 11:24,25″…sa faceti…spre pomenirea Mea…”

Cina se poate lua de catre toti cei ce si-au marturisit credinta in Domnul Isus si au fost botezati. Fapte 2:41,42″…au fost botezati si staruiau in frangerea painii…”De fiecare data, la Cina, credinciosul trebuie sa-si faca cercetarea de sine.1 Cor.11:28 “Fiecare, dar, sa se cerceteze pe sine insusi si asa sa manance din painea aceasta.”  
Nu te teme, crede numai!

Offline oana

• Junior
  • **
    • Adresa de email
« Răspuns #7 : Noiembrie 11, 2010, 05:14:14 am »
Opinia diferita inseamna erezie?
depinde de la cine vine.
Totusi, trebuie sa recunosti ca exista sumedenie de denominatii crestine cu sumedenie de interpretari diferite (intre ele) vis a vis de Scriptura; nu-ti imaginezi, sper, ca toate au dreptate, nu-i asa?

De unde ai scos prostia asta? Daca ar fi adevarat si tu ai fi eretica.
nu pot fi toti eretici si nu pot avea toti dreptate vis a vis de interpretarea Scripturii.
Careva se inseala. Cine se inseala sau nu conteaza asta pentru tine?

Eu nu-mi permit sa cataloghez pe nimeni ca eretic,
in NT apare acest termen (eretic/erezii). Cunosti textele?

Personal, privesc ca frate si sora in Domnul pe cei care se straduiesc sa-si traiasca viata conform Scripturii, chiar daca avem unele opinii diferite si chiar daca apartinem de culte crestine diferite.
personal, cred ca esti un baiat de treaba insa sf apostoli si Biserica care i-a urmat, au avut de furca cu ereticii (falsi invatatori). Ce crezi tu (din putinul pe care l-ai citit, daca ai citit) ca au facut crestinii in primele sinoade ecumenice ale primului mileniu? Au avut partasie si au mincat si baut cu toti ereticii?

Apostolii Domnului au avut intotdeauna aceleasi opinii?
vis a vis de ce se maninca la prinz sau pasta de dinti,  nu neaparat.

Crestinii din primele secole au fost toti pe acelasi calapod?.
fireste ca nu; unii au fost eretici si anatemizati, prin urmare. Iata ce spune ap. Pavel, "chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie, deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema".
Deci are importanta ce credem vis a vis de Scriptura. Nu e tot una daca credem adevarul sau o minciuna.

In BOR nu exista opinii diferite chiar in nicio privinta?
in BO, cine are o opinie diferita vis a vis de dogmele Bisericii (adica invatatura apostolica) se numeste ca e eretic si are tot dreptul sa fie anatemizat.
Daca isi tine gura inchisa, mai scapa! :)

Asta crede Biserica Baptista despre Botez si Cina Domnului, si asta cred si eu.
fireste, doar te-ai nascut din parinti baptisti, nu-i asa?
Ce crezi ca ti s-a dat odata cu laptele de mama?

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #8 : Noiembrie 11, 2010, 12:02:11 pm »
Nu te mai tine asa desteapta Oana, ca nu esti. Esti prea mandra si ai o gandire... dar nu ma cobor la nivelul tau, nici nu ma ambalez la discutii inutile. Iaras te-a luat gura pe dinainte si ai catalogat o persoana fara s-o cunosti. M-am nascut ortodox si m-am botezat in Biserica Baptista la 25 de ani, am fost primul din familia mea si din neamul meu care a trecut la alt cult crestin. Am trecut dupa ani de studiu si rugaciune, pentru ca mi-am dorit din toata inima mea sa-l cunosc pe Domnul. Am trecut la alt cult pentru a trai o viata de crestin dupa Scriptura, ma saturasem de aburelile inutile pe care le promovezi tu. Dar nu poti intelege ce iti spun eu, pentru ca tu traiesti doar o forma de credinta lipsita de continut... umpluta cu multe obiceiuri omenesti, dar lipsita de Hristos... Esti libera sa scrii ce vrei pe un forum baptist, in limita bunului simt; la baptisti exprimarea e libera... nu ma afecteaza in niciun fel cele spuse de tine... cu mine nu iti merge..
Nu te teme, crede numai!

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #9 : Noiembrie 11, 2010, 01:05:57 pm »
[Apropo "pamint" (ce pseudonim mai e si asta sau se vrea conspirativ?!   ;) ), tu din ce denominatie crestina faci parte, daca nu este mare secret mare?

Oana, te rog sa raspunzi cu sinceritate la intrebarea pe care chiar tu ai pus-o unui membru al forumului... .folosesti un nume conspirativ?.... si cum ai ajuns sa crezi ca BO e perfecta?... Tocmai am facut cateva legaturi... si sunt aproape sigur ca ti-ai batut joc de noi. Ti-ai facut cont aici probabil pentru ca ai fost pedepsita pe alt forum, si in mod special din dorinta de a provoca tulburare. Si banuiesc ca ai o problema mai veche cu Daniel Branzei. Pari genul neinteles, atotstiutor, genul de "tulpina" care s-a rupt de "radacina"...
Nu te teme, crede numai!

Offline oana

• Junior
  • **
    • Adresa de email
« Răspuns #10 : Noiembrie 11, 2010, 09:02:48 pm »
M-am nascut ortodox si m-am botezat in Biserica Baptista la 25 de ani, am fost primul din familia mea si din neamul meu care a trecut la alt cult crestin. Am trecut dupa ani de studiu si rugaciune, pentru ca mi-am dorit din toata inima mea sa-l cunosc pe Domnul. Am trecut la alt cult pentru a trai o viata de crestin dupa Scriptura,
cine te-a oprit, cita vreme erai la ortodocsi, sa studiezi, sa-L cunosti sau sa-L iubesti pe Hristos?
Ce anume, in afara de naravul tau cel vechi?
Dupa care mai dai vina si pe BO!
Tipic np!

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #11 : Noiembrie 11, 2010, 09:39:42 pm »
Cum tipic np? Eu nici nu auzisem de np pana cand am ajuns pe un pat de spital si o persoana paralizata, aflata pe un carucior, s-a rugat pentru mine.
De ce milioane de ortodocsi care se declara crestini nu stiu un verset din Biblie, nu stiu o rugaciune, nu stiu ce inseamna sa fii crestin?... Tipic ortodox, nu? De ce mama mea, care nu lipsea duminica de la slujba ortodoxa, n-a deschis 20 de ani Biblia, n-a stiut mai nimic despre Dumnezeu?... Lasa-ne cu povestile astea de peste ocean, noi suntem in "miezul ortodoxiei" si stim cum  stau treburile in realitate. Sa-ti spun o "noutate": la ortodocsi nu exista o educatie care sa-i indrepte pe oameni spre invatatura. Nu studiaza aproape nimeni! Eu am cautat sincer sa invat si, dupa 4 ani, am avut certitudinea din partea lui Dumnezeu ca biserica potrivita pentru mine e cea Baptista. Nu e o biserica perfecta, dar acolo am inteles ce nu m-am gandit ca voi intelege vreodata. Asa ca scuteste-ma de acuze de erezie, ratacire... Eu tin la BO, chiar daca nu sunt de acord cu unele practici, sunt nascut ortodox. Asta nu se poate sterge cu buretele. Imi respect prietenii ortodocsi si ei ma respecta pe mine. Cu totii stim ca avem diferente la partea spirituala, dar nu complicam atata lucrurile... avem totusi multe in comun. Tu pe ce lume traiesti?

Oana, tu n-ai venit aici sa discuti, ai venit cu un aer de superioritate. Nu esti interesata sa dialoghezi, ci mai degraba esti interesata sa lovesti in cei care nu sunt din BO. Nu ti-ai argumentat pozitia luata cu versete, ci ai fabulat si chiar m-ai luat la misto... Pe Daniel l-ai vazut "picat din copac". Nu inteleg ce mai cauti printre "eretici". Mergi printre "drept credinciosi", draga mea, si bucurati-va de perfectiunea BO si a voastra, doar aveti numai opinii comune. Scrie acolo rau de np, si vei culege numai aplauze. Fa-ti un blog, scrie o carte... dar nu ne mai bate la cap... te rog!
Nu te teme, crede numai!

Offline oana

• Junior
  • **
    • Adresa de email
« Răspuns #12 : Noiembrie 12, 2010, 12:23:53 am »
Cum tipic np?
e  tipic pentru un fost ortodox, sa dea vina pe BO pentru viata lui ca vai de lume dinainte de convertire la np!
Toti astia veniti din BO ne povestiti ce calamitati erati inainte de convertire la np dupa care, non salant, dati vina pe BO!
Nice!
Un ex. tipic: se lauda noul trecut la np ce mare betiv si c. era el pe cind era ortodox, da noroc ca a dat de ceva np care l-au lamurit cum trebuie sa traiasca, bine si asa!
Decit sa arda in foc, mai bine la baptisti!
Nu inteleg insa de ce trebuie sa dea vina pe BO!
Cumva BO l-a invatat sa bea, sa c. , sa minta, sa etc?!!

Eu nici nu auzisem de np pana cand am ajuns pe un pat de spital si o persoana paralizata, aflata pe un carucior, s-a rugat pentru mine.
bravo pentru ala din carut!
Si bravo pentru tine daca te-ai pocait, cit de cit, nu destul pentru a da vina pe tine nu pe altii (BO in acest caz).

De ce milioane de ortodocsi care se declara crestini nu stiu un verset din Biblie, nu stiu o rugaciune, nu stiu ce inseamna sa fii crestin?... Tipic ortodox, nu?
dintre milioanele alea faceai parte si tu, deci tu sa raspunzi la propria-ti intrebare. Chiar asa, te'a impiedicat BO sa inveti versete din Scriptura sau sa te rogi?  :o
Tipic np sa dai vina pe altii de viata ta fara de Hristos (cind erai la ortodocsi)!

De ce mama mea, care nu lipsea duminica de la slujba ortodoxa, n-a deschis 20 de ani Biblia, n-a stiut mai nimic despre Dumnezeu?
poate ca suferea de Alzheimer, biata de ea (biata sa fie de pacate!).
Altfel, n-avea cum sa merga la biserica Duminica de Duminica fara sa nu auda de Dumnezeu sau sa invete pe dinafara toti Psalmii sau sa cunosca Evangheliile si epistolele (macar atit)!
Asta se citeste in BO pina la satietate.
Lovit la cap sa fi si tot le inveti pina la urma, numai sa nu te gindesti la sarmalele de acasa cind se citesc acestea in auzul tuturor sau cind se lauda Sfinta Treime.
Iar daca mai pui si in practica ce auzi, ai toate sansele sa devi sfint al Bisericii!
Cine te-a impiedicat pe tine, cind erai ortodox, sa asculti atent Scriptura, sa o pui in practica sau sa te rogi Sfintei Treimi?
Dupa care mai dai vina pe BO!
Tipic np!

Sa-ti spun o "noutate": la ortodocsi nu exista o educatie care sa-i indrepte pe oameni spre invatatura. Nu studiaza aproape nimeni!
nu exista educatie religioasa in biserica pe timpul lui Ceausescu, vrei sa spui. Astazi, numai sa vrei si gasesti ce nici cu mintea nu gindesti, numai sa vrei sa te informezi. Sunt scoli teologice cite vrei, librariile crestine ortodoxe sunt impinzite in toata tara si gasesti lucrari ale crestinilor incepind cu sec II al erei crestine.

Eu am cautat sincer sa invat si, dupa 4 ani, am avut certitudinea din partea lui Dumnezeu ca biserica potrivita pentru mine e cea Baptista.
asta spun toti, inclusiv iehovistii si mormonii. Toti, "din partea lui Dumnezeu" au lumina verde sa fie intr-una dintre denominatiile crestine sau necrestine aparute dupa sec XVII, indiferent de ce invatatura au acestea, nu-i asa?

Oana, tu n-ai venit aici sa discuti, ai venit cu un aer de superioritate. Nu esti interesata sa dialoghezi, ci mai degraba esti interesata sa lovesti in cei care nu sunt din BO.
freudian slip?
Asta faci tu cind critici BO sau pe ortodocsi?

Nu inteleg ce mai cauti printre "eretici". Mergi printre "drept credinciosi", draga mea, si bucurati-va de perfectiunea BO si a voastra, doar aveti numai opinii comune. Scrie acolo rau de np, si vei culege numai aplauze. Fa-ti un blog, scrie o carte... dar nu ne mai bate la cap... te rog!
daca te uiti bine la computerul tau, vezi un buton pe care scrie "delete"; apesi pe el si dintr-o data, nu mai vezi nici o postare a mea. De ce-ti chinui sufletul cu mesajele mele? Si de ce trebuie sa vorbesti in numele tuturor celor ce citesc acest forum?

Offline ucenicul

• Administrator
  • Membru
« Răspuns #13 : Noiembrie 12, 2010, 02:56:39 pm »
Esti lipsita de bun simt si plina de rautate. Mama mea a cunoscut ce spui tu, dar nu l-a cunoscut pe Dumnezeu... cunoasterea aceea profunda e altceva... Nu stiu de ce mi-am pierdut vremea cu tine. Tu vezi numai intr-o directie... si de altii nu te intereseaza. La tine totul e "tipic"... mai lasa-ne ca nu le stii pe toate, ti-am mai spus... E incredibil cum interpretezi totul dupa bunul tau plac. Gresala mea este ca m-am lasat prins in acest schimb inutil de mesaje cu tine. De fapt, nici n-am dat vina pe BO, n-am nicio problema cu BO. Eu nici nu mergeam la BO, nu eram interesat de biserica. Am avut o perioada in care nici n-am crezut in Dumnezeu... prima biserica la care am mers cu seriozitate e cea Baptista... dar nu meriti sa-ti spun mai multe. Multumesc Domnului ca s-a indurat de mine si ca m-a asezat intr-o biserica crestina in care sa pot inainta spiritual. Atata cat tine de mine voi incerca sa respect credinta altora si sa am dragoste pentru toti oamenii, chiar si pentru tine. Stiu cine esti, cunosc povestea familiei tale, dar bunul simt ma opreste sa-ti dezvalui identitatea si povestea ciudata... Domnul sa aiba mila de tine!
Da, in 2 secunde pot sa-ti sterg contul si toate mesajele, insa nu voi face asta. Mesajele tale nu-mi chinuie sufletul, asa cum crezi tu. Pentru ca administrez acest forum am o responsabilitate fata de membrii si fata de cititorii ocazionali, putini cati sunt. Punctele tale de vedere nu sunt sustinute de Scriptura, ci sunt mai degraba aruncate cu rautate pentru tulburarea celor care nu iti impartasesc viziunea actuala. Ca om responsabil cu ce se intampla aici, nu mai pot permite ca aceasta situatie sa mearga mai departe.
Nu te teme, crede numai!

Offline Rol

• Senior
  • Mesaje postate: 238
« Răspuns #14 : Noiembrie 13, 2010, 11:06:57 am »
Sa-ti spun o "noutate": la ortodocsi nu exista o educatie care sa-i indrepte pe oameni spre invatatura. Nu studiaza aproape nimeni!

E adevarat, se citesc rugaciuni deja scrise, se fac tot felul de slujbe si ritualuri care se repeta duminica de duminica, dar invatatura este foarte putina . Chiar si cei din Oastea Domnului nu sunt bine vazuti de preotii ortodocsi din cauza ca aprofundeaza studiul in Scritura.